dinsdag, augustus 29, 2006

'Raise high the roof beam, carpenters...'

...Is de titel van een novelle van J.D. Salinger waar ik aan moet denken bij het vernemen van het nieuws dat studenten aan de Nederlandse Politie Academie (NPA) sinds kort weer iedere dag DE VLAG hijsen en strijken, teneinde hun vaderlandslievende inborst vooral goed te kunnen tonen. Maar dat niet alleen. Volgens een woordvoerster van de NPA leert de jonge, aankomende agent hierdoor ook 'weer wat orde en tucht is’.
'De politieacademie hijst voortaan dagelijks ceremonieel de vlag. Na het luiden van de bel dienen de aanwezige studenten te exerceren: strak in het gelid, met de borst naar voren, houden zij pas op de plaats. Normen en waarden zijn terug op het schoolplein.' (Bron: Volkskrant)

Vlaggen, Nationale Trots, Het Gezag, Orde, Tucht... oma's beduimelde receptenboek wordt weer uit het keukenkastje getrokken... zo simpel is het. Aankomende agenten, ceremonieel klokgelui, borsten die vooruit staan, normen en waarden...afijn, ik haak af... een verschiet vol strakke, exercerende gelederen trekt aan m'n geestesoog voorbij en dat is een onbetamelijkheid waartegen ik mijzelf en mijn gezin wil beschermen, helemaal als er een schoolplein aan te pas komt... daarbij, wie op commando heeft leren exerceren na het luiden van een bel kan zich geheel gratis inschrijven aan het gerenommeerde Pavlov-instituut in Opper-Siberie, daar schijnen ze pas echt te snappen wat tucht is.

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?